Stress_ Karakter educatie

 

5 onbekende feiten over stress

Begrijpt jij het mechanisme van stress? Dan wordt je bewuster van jouw eigen stressniveau en weet je wanneer je in actie moet komen. Dit helpt je ook in uw relaties met familie, kinderen/leerlingen, vrienden en collega’s. Deze stress wijsheid begint bij het ontdekken van bewezen maar vaak onbekende feiten over stress.

Hieronder alvast 5 belangerijke feiten die je echt moet weten.

Feit #1: Niet alleen grote incidenten kunnen tot chronische stress leiden

Zowel bij ingrijpende gebeurtenissen als ziekte of ontslag als bij een dagelijkse opeenstapeling van kleine irritaties, als files of een te grote werklast, reageert het lichaam met een stressreactie. De meesten van ons maken talloze keren per dag een typische stressreactie mee. Zo’n reactie begint met een cascade van meer dan 1400 biochemische reacties in het lichaam. Doen we hier niets tegen, dan lopen we de kans om voortijdig te verouderen, cognitief minder te presteren. Ook raakt onze energie op, leveren we onze effectiviteit in en denken we minder helder.

Feit #2: Stress kan slimme mensen domme dingen laten doen

Stress veroorzaakt, in de terminologie van hersenonderzoekers, “corticale inhibitie”. Dit fenomeen van corticale inhibitie verklaart waarom verstandige mensen onverstandige dingen kunnen doen. Eenvoudig gezegd, stress zorgt ervoor dat een deel van de hersenen niet meer goed kan samenwerken zodat u niet meer optimaal functioneert. Als we meer coherent zijn – een toestand waar we mentaal scherp, emotioneel kalm zijn en voelen en denken met grotere helderheid – werken brein, hart en zenuwstelsel beter samen. Deze staat van hogere coherentie faciliteert het cognitief denken – waardoor u mentaal, emotioneel en fysiek op topniveau kunt werken.

Feit #3: Mensen kunnen ongevoelig worden voor stress

We zijn vaak zo gewend geraakt aan continue stress dat we mentaal ongevoelig zijn geworden voor de lichamelijke effecten van stress. Voor sommige mensen is het dagelijks ervaren van druk, irritaties en ergernissen een normale zaak. Maar kleine stressbronnen stapelen snel op. Het kan zijn dat we niet door hebben in hoeverre de stress onze mentale en emotionele helderheid en onze gehele gezondheid aantast. Totdat het aan de oppervlakte komt als een slechte beslissing, een overreactie of een ongewenste diagnose aan de dokterstafel.

Feit #4: We kunnen controle hebben over onze stress

We hoeven geen slachtoffer te blijven van onze emoties, gedachten en houdingen. We kunnen controle krijgen over onze reactie op stress als we stressvolle situaties eerder leren opmerken. De volgende stap is weten hoe we moeten reageren zodat we voorkomen dat stress zich gaat manifesteren als een fysieke, mentale of emotionele klacht. HeartMath heeft eenvoudige, wetenschappelijk gevalideerde technieken voor stressreductie die de mogelijkheid geven stressreacties te veranderen.

Feit #5: De beste strategie is om stress op het moment zelf aan te pakken

Stress kunt u het beste gelijk aanpakken op het moment dat u de stress voelt opkomen. Veel mensen verbrassen hun energie met continu stressen en denken dat later weer aan te kunnen vullen met een yogales, een workout in de sportschool of een vrij weekend. Maar dat werkt bij stress op de lange termijn niet afdoende.
Let u niet op uw innerlijke balans, dan heeft uw lichaam de fysieke stressreactie al in werking gesteld. Uiteindelijk lijdt uw eigen gezondheid er onder.

Vergroot ook jouw stress wijsheid en geef het door aan kinderen

Welke van deze feiten waren je al bekend? Weet je het puur theoretisch of pas je het ook in dagelijks leven toe?
Stel je voor wat voor effect het zou kunnen hebben, als wij de kinderen van deze tijd wijs kunnen maken over stress, gevolgen ervan en stressreductie! Deze wijsheid kan een onschatbare impact hebben op hun verdere leven! Maar ook op jouw leven! Stress hoort bij het leven. Samen kunnen we er voor zorgen dat stress niet de overhand krijgt.

Doe jij ook mee?
Oud Geleerd Jong Gedaan! Samen kunnen we veel meer kinderen bereiken. Hier vindt je inhoudelijke informatie over de workshop “Vergroot je stress wijsheid”.

Geef je op voor de video van de workshop! en ontdek de vele voordelen van video workshop volgen! Je ontvangt:

  • Filmpjes van 15 minuten met inspiratie en nieuwe inzichten over stress
  • Uitgebreide hand-out met cursus inhoud en praktische tips
  • Gratis spel voor kinderen (voor thuis of in de klas)

Ik ben zeer gefascineerd over de samenspel van stress met onze emoties, gedachten en gedrag. Ik heb ruime ervaring door trainingen die ik gevolgd en gegeven heb. Ik heb vooral veel geleerd van workshops aan kinderen. Ik heb een leuke, praktische workshop samengesteld om het ook met jou te delen.

Als jij kennis over stress ook belangrijk vindt, aarzel niet en doe mee!

 

 

LEES OOK:  Neutral* voor dagelijkse mini stressmomenten