Nooit meer FALEN met je voornemens: 1 eenvoudige tip

Heb jij je het dit jaar ook overwogen; wel of geen voornemens?

VoornemensOnderzoek laat zien dat 81% van de goede voornemens eind januari niet haalt!  3e week januari is ook cruciaal omdat je dan kans loopt op What the hell acties.

Ik sta wel achter voornemens!

Want ze zijn een triomf van hoop. Ze motiveren om dingen anders te doen of nieuwe dingen uit te proberen met het doel om meer te genieten van het leven.

De voornemens zijn ook zeker haalbaar. We hebben een solide systeem die ons ondersteunt in het bereiken van ons gewenste resultaten. Je moet het alleen bewust gaan inzetten om juiste keuzes te kunnen maken.

We maken de hele dag door keuzes. Je kiest hoe je naar je werkt gaat, wat je eet, waar je prioriteit geeft, wat je wel doet en wat je skipt.

De meeste van deze keuzes maken we onbewust op basis van onze unieke persoonlijke systeem; ofwel ons karakter.

Versterk je systeem, haal je voornemens!

Wil je zonder teleurstelling je voornemens halen, dan moet je inzetten op je karaktereigenschappen. Welke? Denk bijv. aan discipline, geduld, zelfvertrouwen, moed en toewijding. Deze karaktereigenschappen bepalen je gedrag en je keuzes. Ze zijn de motor van je systeem.

 • Als je meer wilt sporten, dan kun je beter eerst gaan inzetten op doorzettingsvermogen.
 • Als je meer een opgeruimde huis (of hoofd) wilt, kun je gaan starten met netheid oefenen.
 • Om af te vallen heb je vertrouwen nodig in jezelf en in je eigen lichaam.

 

Mijn voornemen is, bijvoorbeeld, om een boek te schrijven. Geweldig! Maar daarvoor heb ik meer discipline nodig.

Om teleurstelling (en vervolgens uitstelling) te voorkomen ben ik niet gelijk begonnen met het schrijven. Ik ben begonnen met oefenen van een paar kleine leuke gedisciplineerde gewoonten.

 • Ik sport nu op vaste tijden en op het werk hou ik mij vast aan een nieuw gedetailleerde dagplanning.

Deze gewoontes kosten mij nu wel tijd en energie, maar ze zijn wel goed haalbaar. Ze geven mij ook een goed en voldaan gevoel. Op deze manier ontwikkel ik de karaktereigenschap die ik straks hard nodig heb, want zonder discipline gaat die boek nooit komen!

 

Eenvoudige tip om niet te falen met je voornemens

Kortom, Wijzig je perspectief: “Stel niet een bepaalde doel als voornemen. Maar neem je voor om een van je karaktereigenschappen te versterken”. Met versterken van karaktereigenschappen zal je veel meer doelen behalen, dan als je je maar focust op een bepaalde doel.

Wat zal het gebeuren als je je voorneemt om dit jaar te gaan proberen geduldiger te worden, of assertiever, leergieriger of vitaler? Of net als ik gedisciplineerder. Voel je het verschil?

Heb je al een doel als voornemen?

Je kunt overwegen om het zo aan te pakken.

 • Begin niet met je doelen gelijk in te plannen en acties met jezelf afspreken.
 • Focus eerst op de ontwikkeling van de karaktereigenschappen die je daarvoor nodig hebt.
 • Test je zelf om je sterke en minder sterke eigenschappen te kennen.
 • Oefen de eigenschap die minder strek is, totdat je het bewust kunt merken in wat je zegt en doet.
 • Koppel dan je doelen eraan en ga voor succes.

Je viervoudig daarmee de haalbaarheid van je voornemens. Tegelijk verstrek je ook de karaktereigenschappen die je in brede zin van het leven van dienst zullen zijn.

Het inzicht in welke eigenschap sterkst is en welke niet, helpt je enorm. Ik weet nu dat een van mijn sterke eigenschappen nieuwsgierigheid is. Dat zorgt ervoor dat als ik een sportschool ga uitzoeken, wil ik er een met veel mogelijkheden, nieuwe lessen en geavanceerde apparaten. Ik weet nu dat mijn minder sterke eigenschap discipline is, Ik ben dus ook achtergekomen hoe het komt dat ik vele jaren meest dure sportscholen heb betaald maar ze niet vaak heb bezocht.

Nu heb ik gekozen voor groep lessen Fitboks. Het is op vaste dagen en vaste tijden. Zonder variatie en afleiding, totdat ik beter geleerd heb om gedisciplineerd te zijn. Dan kan ik met meer variatie sporten en een boek schrijven :).

Ken jij je sterke eigenschappen?

Om je eenKarakter educatie_Karaktertest handje te helpen om beter inzicht te krijgen in je sterke en minder sterke karaktereigenschappen, introduceer ik je een gratis karaktertest. Het is ook super leuk om te doen.Deze test is natuurlijk maar een middel. Iedere mens is uniek en er is geen enkel test die jou volledig kan beschrijven. 

Ik heb voor je een internationale karaktertest gekozen die door 2 miljoen mensen in meer dan 190 landen is al gebruikt. Ik gebruik hem zelf al jaren. Het geeft je inzicht hoe sterk (of minder strek) een bepaalde eigenschap op dit moment vertegenwoordigd is in jouw gedachten, gevoelens en acties.

Het kost je maar 9 minuten en het levert je waardevolle informatie op. Ze geven je inzicht in je top 5 van je sterke karaktereigenschappen.

Ik krijg vaak terugkoppeling dat nr 1 eigenschap als een leuke verrassing uit de bus komt!  In eigenschappen 4 tot 7 herken je jezelf het meest. Ik ben erg benieuwd hoe het bij jou is.

Test jezelf! Welke Karaktereigenschappen zijn bij jou het sterkst?

Als je wilt weten hoe het nu echt zit met jouw karaktereigenschappen, schrijf je in en doe de test. Maar je bent vrij om te kiezen.

Extra Gratis bonus

Heb je de test gedaan?   Wat is jouw top 5 geworden?

Hier zie je mijn 5 top sterke eigenschappen in blauw en 5 minst sterke eigenschappen in geel :). Alle 24 eigenschappen zijn overzichtelijk verdeeld in 6 hoofdcategorieën.

 

Karaktereducatie _ 24 eigenscahppenDeel hier je vraag en ontvang deze leuke bonus

Als jij je vraag over karaktereigenschappen deelt onder deze blog, stuur ik je als dank mijn sjabloon van de foto hiernaast. Ik vind het heel erg handig!

In een oogopslag kun je dan je eigenschappenrapport overzien. Je kunt makkelijk je eigen eigenschappen daarin markeren. Het is ook makkelijk te printen op een A4.

Je kunt het ook dan makkelijk gebruiken om jouw karaktereigenschappenrapport naast de rapport van je partner zetten of die je kind of van je vriendin om het te vergelijken en meer te leren over elkaar.

 

WAT WIL JIJ MEER WETEN OVER KARAKTER?

 • Wat zou jij willen weten over karaktereigenschappen?
 • Wil je weten hoe je je kinderen of leerlingen kunt helpen met karaktervorming?
 • Wil je meer weten over een behaalde Karaktereigenschap?

Deel hier je vraag. In de volgende blogs geef ik antwoorden op de vragen die jij deelt.

Als er veel dezelfde vragen zijn, organiseer ik een gratis webinar voor antwoorden op die vragen.