Karakter eigenschappen in de klas

Het voelt soms als een voortdurende wurggreep, de dagelijkse rompslomp met je (te) grote klas, zijn etiketten en handelingsplannen, de hoge verwachtingen van je curriculum, de veeleisende ouders en je overspannen collega’s.

Midden op zo’n dag kan een toevallig gesprek met je klas, je hart laten overvloeien. Een ‘diamantje’, een dankbaar gevoel van voldoening . Ken je dat gevoel?

Dergelijke gesprekken gaan bijna altijd over een karaktereigenschap, over bijvoorbeeld vertrouwen, oprechtheid of andere goede eigenschappen.

Zichtbare vorming van eigenschappen

Je verlangt je leerlingen meer te kunnen bieden dan wat het curriculum voorschrijft. Een veilig pedagogisch klimaat waarin ze kunnen groeien met positieve eigenschappen en een oprecht karakter. Het is ook het fundament om überhaupt les te kunnen geven.

Welke eigenschappen zou jij mee willen geven?

Stel je eens voor, hoe zou jouw klas eruit zien als jouw leerlingen doelgericht keuzes kunnen maken, de moed hebben om vragen te stellen, het geduld hebben om het te blijven proberen? het vertrouwen hebben dat ze kunnen leren, enthousiast kunnen worden van nieuwe dingen en verantwoordelijkheid voelen voor hun eigen ontwikkeling.

Goede houding aanleren

De karakter educatie maakt de vorming van karakter eigenschappen tastbaar, concreet en (her)vormbaar. Het legt de basis voor het aanleren van een goede houding, die ze helpt om voor het goede te kiezen en het goede te doen. Want karakter is wat je voelt, wat je denkt en wat je doet.

Je leert in deze de praktijkgerichte training een opbouwende aanpak in de aansturing van emotie, motivatie en het gedrag. Je kunt dan relaties met en tussen leerlingen verbeteren. Je zal onbeperkte mogelijkheden ontdekken om karakter eigenschappen onderdeel te maken van het klassenklimaat en ruimte en tijd te creëren voor meer zinvolle gesprekken. Je kunt de sfeer herstellen met duurzame rust en orde. Dat resulteert weer in bewezen verhoging van prestaties en cijfers.

Misschien vind je dit ook leuk:

Probleemkind_karaktereducatie
Het is om moedeloos van te worden!
Kringgesprek _ Karakter Educatie
Heb jij een kring van groei??!
grip op de groep_karakter educatgie
Wil jij ook blijvend grip op de groep met motiverende kracht ?
Positieve werkhouding_karaktereducatie
Sleutel tot positieve werkhouding!

 

Deel dit artikel met een ander: