Kringgesprek sociaal & leerzaam maken

Maandagochtend in de kring van groep 5, je bent oprecht benieuwd hoe het met ze gaat. Nina was jarig en zij vertelt over haar taart en telt haar cadeautjes. Je kijkt naar de groep, de een wiebelt en draait rond, een ander fluistert: ‘saaaaai’ en is bezig met haar armbandje, de volgende droomt weg, dan vraagt er één of hij naar de wc mag. De meeste lijken totaal niet geïnteresseerd, terwijl je doel van het kringgesprek juist was om de onderlinge betrokkenheid te vergoten en een interactief gesprek op gang te brengen.

Luisteren tijdens kringgesprek

Heb je er al eens bij stil gestaan dat het goed kunnen luisteren misschien wel belangrijker is dan het praten. Effectief luisteren doe je niet alleen met je oren, maar met al je zintuigen. En als de ander je raakt, gaat luisteren gewoon vanzelf.

Als de ander je raakt, gaat luisteren gewoon vanzelf.

Je kunt andere meer raken door te vertellen wat je beleving was en hoe het voelde. Je kunt de kinderen prikkelen om karakter eigenschappen centraal te stellen. Hoe zou het kringgesprek verlopen als het bijvoorbeeld om ‘geduld’ zou gaan?

Je kunt in het kringgesprek naar voorbeelden vragen waar zij afgelopen weekend lang op moesten wachten. Dan kan Nina vertellen hoe zij eindeloos heeft gewacht tot ze haar cadeaus mocht openen en een ander over het wachten totdat zijn moeder eindelijk klaar was met telefoneren, etc. Je kunt het gesprek leiden met gerichte vragen over hoe het ‘wachten’ gelukt is en wat daarbij zou helpen.

Je zal verrast zijn van de interacties en de prachtige verhalen die dan tijdens zo’n kringgesprek aan bod komen. Karakter eigenschappen bieden de kinderen de kans om hun persoonlijke beleving en gevoelens te delen, waardoor iedereen geraakt en betrokken wordt bij het gesprek. Je merkt hierdoor dat luisteren al een stuk beter gaat.

kringgesprek _ Karakter educatie

Een kring van groei

Leren luisteren is goud waard, goede luisteraars begrijpen dingen beter en zijn socialer. Kringgesprekken zijn een sterk en simpel middel om luisteren vanuit het hart te oefenen.

Ze leren eigen gevoelens te herkennen in verhalen van anderen. Maar ook die te verwoorden en te herkennen bij anderen. Ze ontdekken elkaars overeenkomsten in handeling en emoties. Zo wordt het kringgesprek niet alleen sociaal & leerzaam maar ook een bron van groei en karaktervorming.

Leer praktische tips voor karakter-gedreven kringgesprekken in groep 1 t/m 8. Leer hoe je de oprechte nieuwsgierigheid van de groep aanwakkert en vertrouwen creëert. Oefen met boeiende luistertechnieken en hoe je activerende follow-up vragen formuleert. Ontdekt hoe je kinderen actief laat bijdragen in de kring.

De praktijkgerichte training voor op de basisschool is een herkenbare en eenvoudige manier om karakter educatie toe te passen in jouw klas als de basis voor goede sfeer in de klas en grip op de groep.

Misschien vind je dit ook leuk:

Probleemkind_karaktereducatie

Het is om moedeloos van te worden!

Goede sfeer in de klas_karakter educatie

Hoe is het weer in jouw klas?

Positieve werkhouding_karaktereducatie

Sleutel tot positieve werkhouding!

Leerkrachten_ karaktereducatie

Beste leerkracht,we hebben je hard nodig!  Zorg alstublieft goed voor jezelf.

Namens de generatie van morgen
Deel dit artikel met een ander: