Positieve werkhouding

Wat is jouw definitie van een ‘positieve werkhouding’?

Misschien kunnen wij er eerst even anders naar kijken. Weet jij namelijk wat de meest onderschatte waarde is? En wist je dat als deze waarde beschadigd wordt, veel dingen hun waarde verliezen en omvallen?

Dat geldt voor zaken als aandacht, motivatie en positieve werkhouding in jouw klas. Maar het is eigenlijk nog veel groter. Zonder deze waarden zullen vriendschappen, liefdes, regeringen en zelfs economieën omvallen.

Deze waarde heet ‘vertrouwen’. Vertrouwen is de sleutel tot wederzijds respect, tot diepgaande groei in relaties met elkaar en met jezelf. En de grondslag van de positieve werkhouding in jouw klas.

Motivatie tot positieve werkhouding

Om ervoor te zorgen dat kinderen een positieve werkhouding ontwikkelen, moeten we dus beginnen met het onderwijzen van de karaktereigenschap vertrouwen. Vertrouwen in je eigen kracht om jezelf en je problemen te overwinnen; niet omdat het meteen goed voelt maar omdat het goed is.

In karakter educatie is ‘vertrouwen’ een actief werkwoord.

Vertrouwen is niet alleen waar je op hoopt of in gelooft, maar wat je doet. Door het samen te doen, zijn we betrouwbaar. In een betrouwbare omgeving raak je gemotiveerd om samen te werken en samen te leren. Ben jij een betrouwbare leerkracht?

Betrouwbaarheid is aan te leren

Om vertrouwen op te kunnen bouwen is een eerste voorwaarde dat je het een ander kunt geven. De kinderen weten zeker dat ze op jou kunnen rekenen. Een voorbeeldrol waar kinderen zich naar toe kunnen ontwikkelen.

In de karakter educatie training leer je de juiste aanpak hoe je vertrouwen kunt definiëren en onderwijzen. Je leert de kunst van bemoediging en oprechte feedback. Dit zijn belangrijke instrumenten voor een positieve en gemotiveerde werkhouding in je klas.

Jouw kennis bijspijkeren?

Deze praktijkgerichte training is op maat en speciaal ontwikkeld voor de leerkrachten van nu. Leer je op een herkenbare en eenvoudige manier, karakter educatie toe te passen in jouw klas als de basis voor goede sfeer in de klas en grip op de groep. Meer weten over een training of direct aanmelden? Neem contact met mij op!

 

Misschien vind je dit ook leuk:

Faalangst_karaktereducatie
Is jouw klas een vruchtbare omgeving voor faalangst?
probleemgedrag_karakter educatie
Wat is de drijfveer voor (onhandige) handelingen en (probleem)gedrag?
Speciaal-Leerkrachten
Beste leerkracht,we hebben je hard nodig!  Zorg alstublieft goed voor jezelf. Namens de generatie van morgen

karaktereducatie_training_studiedagen

Een studiedag met KARAKTER! 

Deel dit artikel met een ander: