Probleemkind of een kind met karakter?

“Wat is er toch mis met hem? het is gewoon een probleemkind.” Het is om moedeloos van te worden als je ziet dat al jouw pogingen om tot hem door te dringen en zijn moeilijk gedrag stoppen niet werken. Om hem echt te helpen moet je ontdeken hoe zijn mind werkt en wat de triggers zijn die van hem een probleemkind maken.

Maar hoe doe je dat? Hoe ontdek je het kind, de persoon achter dat vervelende gedrag?

Probleemkind _ Karaktereducatie

Probleemkind …

Wat als je het omdraait? In plaats van “Wat is er mis met hem en hoe kan ik dit stoppen?” kun je je ook afvragen: “Wat is er gebeurd met dit probleemkind en hoe kan ik hem helpen?” Door het kind centraal te stellen en niet het probleem, krijg je meer inzicht in zijn worsteling met de wereld om hem heen.

Want de relatie die we met onszelf hebben,

beïnvloedt in hoge mate de relatie die we hebben met de wereld.

Bewustwording van het feit dat iedere relatie een spiegel is van je eigen kijk op de wereld zal al je relaties transformeren.

 

Wie lokt welk gedrag uit?

De eigen kijk van een (probleem)kind op deze wereld, is afhankelijk van een evenwichtige groei van zijn karakter eigenschappen. Voorbeeld van een probleemkind: Hij is wel assertief maar heeft onvoldoende tact ontwikkeld, daardoor kan hij heel plagerig overkomen met zijn onhandige opmerkingen.

Of een andere moeilijke leerling: vastberaden en een pietje precies en daarin geen grenzen kent, hij stelt te hoge eisen aan zichzelf. Als je hem – met alle goede bedoelingen- steeds positieve complimenten bijft geven (toppie, goed zo, ziet er keurig uit) terwijl hij zelf absoluut niet tevreden is met het resultaat, beschadig je jullie vertrouwensrelatie. Wat weer uitnodigt tot ongehoorzaamheid en moeilijk gedrag.

Als je hem steeds positieve complimenten geef, beschadig je jullie vertrouwensrelatie.

In karakter educatie leer je hoe je inzicht krijgt in goed en minder goed ontwikkelde karakter eigenschappen bij (probleem)kinderen. Je leert wat het effect is op hun gedrag en op welke manier je ze kunt helpen om in balans te groeien. Hoe je kinderen kunt helpen om hun relaties te verbeteren, hun doelen te halen en zich gelukkiger voelen.

 

In de praktijkgerichte training leer je op een herkenbare en eenvoudige manier, karakter educatie toe te passen in jouw klas als de basis voor goede sfeer en grip op de groep. De training is op maat en speciaal ontwikkeld voor de leerkrachten van nu. Je zal verrast worden door de eenvoud en diepgang van deze mindset en aanpak.

 

Misschien vind je dit ook leuk:

Faalangst_karaktereducatie
Is jouw klas een vruchtbare omgeving voor faalangst?
werkhouding
Sleutel tot positieve werkhouding!
Speciaal-Leerkrachten
Beste leerkracht,we hebben je hard nodig!  Zorg alstublieft goed voor jezelf. Namens de generatie van morgen

karaktereducatie_training_studiedagen

Een studiedag met KARAKTER! 

Deel dit artikel met een ander: